Rubjerg knude fyr

 

Rubjerg knude fyr ligger på en bakketop, med en fantastisk panorama udsigt udover havet. Det er et pensioneret fyr, som blev bygget i år 1900. Fyret er placeret på Rubjerg knudes højeste punkt lige ud til vandet. Pga fyrets placering er der 60 meter ned til havoverfladen. 

Fyret har gennem årene har mange problemer både med vandet, klitterne og sandet. Og er derfor pensioneret idag. Det blev pensioneret 1. August 1992, fordi at de ikke længere kunne holde sandet ude.  Sandet omkring fyret har fået godt fat i de tilhørende bygninger, som næsten ikke kan ses mere. Det er kun her man kan se de virkelig store sandklitter med uendelig meget sand. Men det er stadig en dejlig oplevelse at se fyret helt tæt på og se den storslåede udsigt. Man har valgt at lade det gamle fyr stå og det er også verdens eneste tilsandede fyr, som står tilbage. Der er lavet statistikker på at fyret vil være helt tildækket af sand om ca 15-20 år. Det var ikke noget man havde regnet med der ville ske for fyret, men igennem hele fyrets livstid har der været problemer med sandet der ligger som omkring fyret. Allerede i 1920érne havde de problemer med sandet der stod for døren, og man måtte jævnligt køre ekstreme mængder af sand væk for, at fyrets 23 meter kunne ses ude i havet. Lyset der sad i toppen af fyret kunnes ses fra 42 km afstand. 

Fyret tilbage i tiden:

Fyret tidligere blev brugt til at advare skibene om, at der var land i sigte. Driften af belysning og tårnhornet, i toppen af fyret, stod det indbyggede gasværk for. Villigeholdelse og den daglige tjans blev udført af tre medarbejdere. De skulle sørge for at sandet ikke lå for døren og så skulle de fx i stormvejr kigge efter skibe der var i fare. Det var et hård arbejde for de tre arbejdere. De havde vær især deres titel, de var fyrmester, fyrpasser og fyrassistent. Ligesom deres titel havde de også et fokus område hver. Man opgav dog villigeholdelse af fyret og de tilhørende bygninger i 1992, hvor det også blev pensioneret.

 

%d bloggers like this: